Vengsøya – et samfunn med livskraft

På besøk på Vengsøya. Foto på fergekaia med fiskebruket i bakgrunnen.
På besøk på Vengsøya. Foto på fergekaia med fiskebruket i bakgrunnen.

Denne uka dro vi ut til øya og fiskeværet Vengsøya, som ligger på nordvestsiden av Kvaløya.  Utviklingslaget på Vengsøya ønsket å vise ordfører og formannskap i praksis hva barnehagen betyr for samfunnet.

Barnehagen på Vengsøya ble vedtatt nedlagt i budsjettvedtaket for 2017, da det ble opplyst i budsjettdokumentene at det kun var to barn som var søkt inn på 40%-plasser. Utviklingslaget ønsket å vise frem barnehagen, skole, butikken og fiskeværet, og dermed alle de hjørnesteinene som utgjør grunnlag for fast bosetting her. Poenget til utviklingslaget er, at forsvinner en av disse hjørnesteinene, så begynner samfunnsbygget å vakle. Da kan en hjørnestein til falle fra, og etter hvert er grunnlaget for fast bosetting borte.

iTromsø 10.3.17: «Operasjon overtaling» på Vengsøy 
Hjemmesiden til Vengsøy Utviklingslag

Vengsøya har relativt spredt bosetting og en del hytter. Det er ca 90-100 fastboende. Blant annet en stor opprinnelig litauisk befolkning på ca. 30mennesker. Flere av barna har lært seg norsk gjennom barnehage og skole. Tromsø kommune vil spare ca. 550.000 på å legge ned barnehagen i såkalt helårsvirkning.

Jeg og Gunhild Johansen SV) fra besøketpå fiskebruket - med torskehau klare til "tungeskjæring".
Jeg og Gunhild Johansen SV) fra besøketpå fiskebruket – med torskehau klare til «tungeskjæring».

På vårt besøk på onsdag på Vengsøya, fikk vi besøke alle de fire hjørnesteinene.  På selve hjørnesteinsbedriften – fiskebruket, er det blitt sløyet, filetert og saltet fisk i 53 år. Her skjærer unger og voksne torsketunger. I dag landføres  det verdier til fiskebruket på mellom 50 og 60 millioner kroner, som skaper arbeidsplasser for 15-20 ansatte, hvorav fire har barn som trenger tilbud om barnehage. Dette betyr at bruket utbetaler rundt 7 millioner kroner i året, som igjen utgjør en betydelig mengde skattekroner til Tromsø kommune. En del av dette legges også igjen på butikken, som igjen skaper arbeidsplasser og skatte kroner. Dette vil forsterkes av ytterliggere offentlige investeringer, som ny fiskerihavn til rundt 50 millionerkroner.

Det besøket forsterket en viktig lærdom: – at alt henger sammen med alt i et samfunn og rykker en hjørnestein, så begynner de andre å vakle og kanskje faller de. Dersom barnehagen forblir nedlagt kan det bety at skolen er neste som ryker. Da står butikken kanskje i fare, når familier begynner å flytte. Og med mindre tilgjengelig arbeidkraft ryker kanskje hjørnesteinsbedriften, til tross for at det er nok råstoff.

Bladet Nordlys 8.3.17: Håp om at barnehagen ikke legges ned likevel 
iTromsø 8.3.17: Politikerne besøkte Vengsøy: Håper på nytt barnehagevedtak 
NRK Troms 8.3.17: – Forsvinner barnehagen, så forsvinner samfunnet

Det er med dette bakteppet vi nå må vurdere nedleggelsen av barnehagen på Vengsøya på nytt.  Kanskje kan til og med en utvidelse av tilbudet være aktuelt. For dersom dette bidrar til større sysselsetting på øya og større skatteinntekter til Tromsø kommune, så er det en «investering» vi kan vinne på i den store sammenhengen.

Lederen av utviklingslaget og butikkeier Aurimas Viltrakis var optimist for Vensgøya-samfunnet.
Lederen av utviklingslaget og butikkeier Aurimas Viltrakis var optimist for Vensgøya-samfunnet.

Jeg ble inspirert og imponert over livskraften i Vengsøya- samfunnet. Lederen av utviklingslaget og eier av butikken Aurimas Viltrakis imponerte med optimisme og visjoner for øysamfunnet. Det samme gjorde nestleder Jørgen Jenssen, som har opprettholdt et sterkt engasjement for heimplassen, selv om han bor og jobber i Tromsø. Det er denne livskraften og optimismen som gjør at resten av Tromsø-samfunnet, må ta Vengsøya på alvor. Vi må nøye vurdere det vedtaket vi gjorde i desember. Dersom det er en fare for at vi «tukler» med denne livskraften, så kan vi tape på det i den store sammenhengen.

 

One thought on “Vengsøya – et samfunn med livskraft

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.