Øyvind Alapnes: Tromsø – verdens nordlyshovedstad

Øyvind Alapnes er hotelldirektør for Clarion Hotel The Edge i Tromsø.
Øyvind Alapnes er hotelldirektør for Clarion Hotel The Edge i Tromsø.

I mange høve tar vi i Tromsø på oss beskrivende roller som Nordens Paris, hovedstaden i nord, eller den arktiske hovedstaden. Betegnelser og roller som noen gang stemmer, men som vi aller høyeste grad må jobbe hardt for å faktisk befeste som reelle.

Det er nemlig ikke alltid vi kan si at resten av Nord-Norge er avhengig av oss og at byens damer alltid går kledd i det som i disse dager vises på catwalken i Paris. Eller at andre arktiske byer rundt oss føler at vi sitter i sentrum av det som skjer i det arktiske næringslivet.

En rolle vi likevel, i aller høyeste grad, kan titulere oss som kom rekende på en fjøl. Tromsø er definitivt verdens nordlyshovedstad. Det er ikke en posisjon vi erklærer i et kommunestyremøte eller 100 andre byer på kloden vil hevde vi tar feil på.

Vår kjære by ligger midt i nordlysbeltet som går rundt hele den nordlige delen av jorden. Ingen andre byer på jorden kan gi de reisende like god garanti og like vakkert nordlys som vi kan. Det kuleste av alt er at vi også byr på det 95% av turistene vil ha: ”Villmark Light”.

Klikk her og  lik «Glad i Tromsø» på Facebook – få oppdateringer på nye bloggposter og nyheter.

Med det mener jeg at en enorm majoritet av de reisende ikke ønsker å få utdelt en overlevelseskniv og være flere dager ute i naturen for å spane etter Nordlyset. Tromsø gir turistene det de virkelig vil ha. Enkel fly-kommunikasjon, en moderne by med alle de fasiliteter et moderne menneske vil ha, gode hoteller, gode restauranter, butikker som dekker alle behov og best av alt; rett på utsiden har vi faktisk villmarken. Dit drar turistene ut med mange dyktige nordlysguider hver kveld. Etter noen timer ute i naturen med vakkert Nordlys blir de så brakt trygt tilbake til byen og hotellet sitt.

Det er det faktum at vi som én av svært få byer i hele verden kan by på denne pakken som gjør oss så unik.

Ikke til forkleinelse for de som har gjort en fantastisk jobb med å markedsføre det fantastiske lyset på himmelen, men vi må alle være såpass ærlig å innrømme at mye av turismen til Tromsø har kommet rekende på en fjøl.

Bladet Nordlys 9.2.17: – Tromsø har fått en gave fra himmelen. Nå må vi våkne!
Bladet Nordlys 23.1.17: Feirer pretisjeprisen i Stockholm i natt: – En stor ære for hotellet og for Tromsø

Heldigvis har vi grepet muligheten, men vi har muligens ikke sett det enorme potensialet  Tromsø har som turistby ennå. Det å være verdens nordlyshovedstad forplikter, men om vi oppfyller våre forpliktelser er det vi ser i dag bare en liten dråpe av det som kan komme.

Det magiske nordlyset (Illustrasjonsfoto: Pixabay.com)
Det magiske nordlyset (Illustrasjonsfoto: Pixabay.com)

Etter mange år med økning i antall reisende til Tromsø hører jeg av og til noen som sier at ”nå kan det vel ikke øke mer” eller ”nå har vel de som var interesserte vært her”. Til disse personene gir jeg ofte en avhandling i våre muligheter. I en kort blogg har jeg ikke muligheten til det, men jeg er veldig sikker på at dette er feil.

I første fase var det en sterk dominans av gjester fra Storbritannia, men nå har både mellom-Europa og kanskje viktigst, Asia, våknet. Nå har flere flyselskap våknet. Nå ser vi at turistene som vandrer i Storgata er fra hele verden. De utgjør dråpen av den enorme bølgen av turister som gir Tromsø et potensiale som ingen andre byer i hele Skandinavia har.

Etter at jeg i en reportasje i Nordlys ba alle våkne og se dette potensialet var det skuffende å lese Øyvind Korsberg sin kommentar på Facebook. Her ironiserer han mitt budskap med at ”det er umulig for en kinseser å finne fram i Tromsø sentrum”, at ”Ishavskatedralen er umulig å få øye på”, at ”skilting må på plass, helst før mandag”, at ”nordlyssenter må vi ha. Ingen kineser kommer før det er på plass. Staten betaler”. Om man virkelig vil misforstå, så må det i dette tilfellet gå under kategorien skremmende. Jeg ba ikke om et eneste øre, men ba på mine knær om at vi alle innser de enorme mulighetene som ligger foran oss. Om at vi alle ser potensialet i vesentlig økning av antall arbeidsplasser,  skatteinntekter, potensielle investeringer og severdigheter som blir besøkt. At vi ser potensialet i et levende Tromsø sentrum. Og ja, potensialet i en hel verden som ser mot vår lille, fantastiske by; Tromsø.

Dette er noe vi må gjøre sammen. Mitt lille stikk til våre politikere og øvrig næringsliv er at vi nå må gripe dette potensialet og tenke på turistene i alt vi gjør. Både i de investeringer vi gjør og i det positive omfanget som kommer av bompengene. Når noen politikere tenker konserthus så tenker jeg anlegg for turistene. Når vi bygde badeland hovedsakelig for byens befolkning og de aktive svømmerne, så burde vi tenkt på turistene. Nå er jeg likevel utrolig glad for at vi får et badeland og at en beslutning kom, men i all framtid håper jeg at vi slipper å lete lengst inne i arkivet for å finne ut at noen fra reiselivet var involvert. Som turistby må vi ha våre besøkende i alle våre beslutninger. Ofte ender det opp som vinn-vinn. Vi bygger for byens befolkning og vi bygger for de som besøker oss.

Der ute i den store verden er det en ubegripelig mengde mennesker som ønsker å reise til Tromsø. Vi må slutte å synse på hver vår kant. Politikere, fagfolk og næringsliv må komme til samme bord og lære av hverandre. Da kan det hende at vi ser at versjon 1.0 faktisk er å skilte byen for våre kjære besøkende. Like viktig er treenighet mellom det offentlig, næringsliv og byens befolkning. Vi er alle vertskap og hele byens befolkning kan være med på å gjøre et besøk her til noe minnerikt.

La oss sørge for at de som ønsker å oppleve det magisk Nordlyset besøker Tromsø.

One thought on “Øyvind Alapnes: Tromsø – verdens nordlyshovedstad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.