Silje Ask Lundberg: For et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

Til helgen skal Troms Arbeiderparti avgjøre sin politikk vedrørende LoVeSe og eventuell konsekvensutredning. Derfor er det to gjestebloggere denne uka, som fikk spørsmålet, – hvorfor skal Troms AP si ja eller nei?

Silje Ask Lundberg er konstituert som fungerende leder i Naturvernforbundet. Fra Harstad, bosatt i Tromsø.
Silje Ask Lundberg er konstituert som fungerende leder i Naturvernforbundet. Tidl. leder i Natur&Ungdom. Opprinnelig fra Harstad, bosatt i Tromsø.

Les JA-argumentene fra gjesteblogger Geir Seljeseth

På mandag fikk jeg en av de beste førjulsgavene jeg kunne fått, da kommunestyret i Vågan sa ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. På lørdag håper jeg Troms Arbeiderparti kan levere samme type gave – samme type vedtak. Det er nemlig ikke bare en førjulsgave til meg, men til hele Nord-Norge, til folket, fisken, naturen og klima. Kan det bli bedre enn det?

Jeg kommer fra Harstad. Statoil sitt hovedkontor i Medkila lå rett ved siden av der jeg var på speidermøter. Da jeg vokste opp kjente alle noen som hadde foreldre som jobba i Statoil, og nå kjenner alle noen som jobber på plattform. Jeg har en vanvittig respekt for den jobben de menneskene gjør, og den jobben som har blitt gjort de siste 50 åra. Likevel mener jeg at tida er kommet for å starte nedtrappingen. Naturvernforbundet og jeg mener vi ikke kan dele ut noen nye områder til oljeindustrien. Men det er ikke det jeg ber dere om å vedta på lørdag. Jeg ber dere om å si at ett sted går grensa. Jeg ber dere om å si at den grensa går ved Lofoten, Vesterålen og Senja.

NRK Troms 03.04.16: Troms AP utsatte olje-avgjørelse
Nordlys 03.04.16: Troms AP sa verken ja eller nei

Vi som jobber for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja gjør det ikke for å være vrang, eller fordi vi vil ødelegge for Nord-Norge. Vi gjør det fordi alle de miljøfaglige etatene advarer mot oljevirksomhet i dette området. Vi gjør det fordi vi tror på vekst og utvikling i denne regionen, basert på bærekraftige ressurser. Vi gjør det fordi vi tror på fiskerne når de sier at her er det ikke plass til både fiskeri og oljeindustri. Vi gjør det fordi vi mener 400 – 1100 arbeidsplasser fra Namsos til Tromsø ikke er verdt risikoen. Vi gjør det fordi et land er nødt til å gå foran og la noen av sine fossile ressurser bli liggende. Om ikke verdens rikeste land har råd til å la noe av sin olje bli liggende – hvem har det da? Og om det ikke er de mest verdifulle områdene som er verdt å bevare – hvilke områder er verdt det da?

oil-platform-484859_960_720Jeg har merket meg at det er flere som mener man må starte en åpningsprosess av områdene for å få mer kunnskap, men en konsekvensutredning er ikke det samme som kunnskapsinnhenting. I petroleumsloven står det tydelig at en konsekvensutredning skal være en avveining av ulike interesser, og i forskriften til loven står det at man i hovedsak skal basere seg på eksisterende kunnskap. Da Barentshavet Sørøst i 2012 ble konsekvensutredet og åpnet for oljevirksomhet ble dette gjort uten at det ble satt i gang nye store kunnskapsinnhentinger. Det eneste vi mangler av kunnskap om havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er det man får vite gjennom leteboring. Derfor er det misvisende at kravet om konsekvensutredning presenteres som et krav om mer kunnskap. Om noen på alvor mener at de trenger mer kunnskap for å ta en beslutning i denne saken vil jeg anbefale de mer enn 90 ulike rapportene som er utarbeidet de siste 14 årene.

Det er ingen kommuner igjen i Lofoten som sier ja til konsekvensutredning av havområdet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. I forrige uke ble også samme vedtak fattet på Senja i Berg kommune, og da ordføreroppropet som krevde konsekvensutredning ble signert, valgte ordførerne i både Øksnes og Bø å si nei. Historien har vist oss at hver gang en konsekvensutredning et blitt gjennomført så har oljeindustrien fått tilgang på nye områder. Det klareste eksempelet på det er jo nettopp Lofoten, hvor det til og med ble gjennomført leteboring i 2000. Det ønsker ikke flertallet i folket. Meningsmåling etter meningsmåling viser at flertallet i folket sier nei til leteboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. De viser også at AP sine velgere sier nei.

Klikk her for å like «Glad i Tromsø» på Facebook – få oppdateringer på nye bloggposter og nyheter om Tromsø og Tromsø-politikken.

Når denne saken tidligere har vært oppe på agendaen har vi blitt fortalt at uten olje vil Lofoten forvitre. Det er en retorikk jeg håper dere ikke kjøper lenger. For siden 2009 har det vært befolkningsvekst i Lofoten, Vesterålen og Senja. I 2014 lå til og med Lofoten over landsgjennomsnittet i tilflytting av unge mellom 20 og 40 år. Siden årtusenskiftet har oljebyen Hammerfest fått 1200 nye innbyggere, i samme periode har blåbyen Sortland fått 1000 nye. Disse områdene er preget av fremtidsoptimisme og næringsutvikling basert på fornybare ressurser.

Ved stortingsvalget i 2017 vil partiene måles på sin miljøpolitikk. Lakmustesten er Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi trenger at dere i dette området velger fornybare og framtidsrettede næringer foran de fossile. Vi trenger at dere er med på å sette matbehov og fantastiske opplevelser foran kortsiktig profitt.

Kjære Troms Arbeiderparti. Vi trenger at dere sier ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

 

Kom gjerne med kommentarer, spørsmål eller innspill!
Bruk kommentar-feltet under – eller kommenter på
Facebook-siden «Glad i Tromsø»

One thought on “Silje Ask Lundberg: For et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.