Slutt opp om PCI-behandlingen i Tromsø!

Det seiler opp nok en lokaliseringsdebatt mellom Tromsø og Bodø, om landsdelens PCI-behandling. Det er trist dersom det svekker kvaliteten på helsetilbudet for pasienter med hjerteinfarkt i hele Nord-Norge.

Hjerte - pixadayHovedårsaken til død i Norge og i Nord- Norge er hjerte- og kar-lidelser. I vår helseregion får årlig 1.600 pasienter denne diagnosen. Forekomsten av hjerteinnfarkt er høyere i Nord-Norge enn i resten av landet. Finnmark er det fylket med høyest forekomst. Behandlingen av hjerteinfarkt skjer ved Helse Nords somatiske sykehus over hele landsdelen. En viktig behandlingsform er såkalt PCI, som er en prosedyre for å behandle innsnevringer i hjertets arteriesystem. Det kalles også populært «ballongutvidelse». Dette tilbudet finnes i dag bare ved UNN i Tromsø innenfor Helse Nord.

Bladet Nordlys 20.10.16: Advarer mot nytt hjertesenter i Bodø: – Vil svekke tilbudet i hele Nord-Norge 
Bladet Nordlys 14.11.16: 1.400 behandles årlig i Tromsø, og mange vil ha rød ring rundt Bodø. Den kommer ikke med det første

Når en pasient får hjerteinfarkt er det av stor betydning at pasienten får rask behandling. Dette får krefter i Nordland, spesielt rundt Helgeland og Salten, til å argumentere for at det også må opprettes et PCI-tilbud ved Nordlandssykehuset. Problemet er at tilbudet i Tromsø, som det eneste i helseregionen, allerede har et lite pasientgrunnlag sammenlignet med PCI-sentere i andre helseregioner. I dag er det syv leger ved UNN som betjener PCI-tilbud på om lag 1.400 pasienter. Det betyr ca. 200 pasienter pr. lege pr. år. For å opprettholde god kvalitet på disse spesialistene, må det være et såpass høyt antall inngrep. I stedet ønsker altså kreftene i Nordland, å svekke tilbudet i Tromsø. Det du da ender opp med, er to halve miljøer, som ikke har nok pasientgrunnlag til å ha den samme kvaliteten som et miljø så vidt klarer å holde. Det vil faktisk gå ut over hele Nord-Norge. Dessuten vil det ikke bli slik at du sikrer at en stor del av Nord-Norge ikke får «umiddelbar nærhet» til slik behandling. Finnmark som har den største forekomsten, vil jo fortsatt måtte henvises til Tromsø. Men da vil de ha et svekket tilbud!

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke: PCI som behandlingsform

PCI-behandling (Illustrasjon - Landsforeningen for hjerte- og lungesyke)
PCI-behandling (Illustrasjon – Landsforeningen for hjerte- og lungesyke)

I  «Helsebarometer 2015» (figur 6.21) til Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, ble befolkningen spurt om hva som var viktigst av «god behandling vs. avstand til sykehus». Det man fant ut er at over 60% i Troms og Nordland, og omtrent 40% i Finnmark, var helt eller delvis enige i at god behandling og kvalitet er det viktigste, fremfor avstand. I Finnmark sa en stor gruppe «verken eller», slik at rundt bare 25% var uenige. Derfor er en stor del av befolkningen også i Nord-Norge, mer opptatt av kvalitet enn avstand. Det bør man lytte til.

Bladet Nordlys 14.11.16: Helse Nord avlyser omstridt hjertevedtak
Helse Nord 11.11.16: Høring: Hjerteinfarkt og PCI i Helse Nord

I høringen som Helse Nord nå har sendt ut med høringsfrist 15.januar 2017, må det bli et massivt oppslutning om å støtte og opprettholde den PCI- behandlingen vi har i Tromsø. Derfor må kommuner og organisasjoner over hele landsdelen nå gi et klart signal – ikke svekk Tromsø! For det ødelegger for hele landsdelen!

3 thoughts on “Slutt opp om PCI-behandlingen i Tromsø!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.