Britt Leandersen: Et levende og trygt idretts-Tromsø

Britt Leandersen er ansvarlig for inkludering i idrettslag i Tromsø idrettsråd.
Britt Leandersen er ansvarlig for inkludering i idrettslag i Tromsø idrettsråd.

Idrettens egen visjon IDRETTSGLEDE FOR ALLE viser en tydelig retning for hvilken idrett vi vil ha i Norge. Her i Tromsø har vi vår lokale versjon: « Det e plass tel aille»

Jeg er utrolig stolt av idretts-Tromsø, av det mangfold av tilbud som fins, på tross av en anleggssituasjon som kunne vært bedre. Jeg er stolt av resultatene enkelte idretter viser, gode prestasjonsmiljøer med utøvere som setter Tromsø og Nord-Norge på kartet. Dyktige trenere og ledere som ser muligheter og mulighetsrom der andre stanger. Det jeg likevel er aller mest stolt av er alle de som daglig og ukentlig jobber tusenvis av timer for at våre barn, vår neste generasjon skal ha best mulig oppvekstvillkår i vår lille storby. En levende barne- og ungdomsidrett, drevet på dugnad av foresatte og andre som ønsker å gi av sin tid og sin fritid til egne og andres barn. Som aktiviserer barna, leder klubbene, passer på pengekassa, organiserer dugnadene, kjører skiløyper, vedlikeholder ulike anlegg, sender ut faktura til alle medlemmene, sitter i utallige møter for å få nye anlegg for allmennheten, baker kaker, selger vafler, tar trenerkurs osv. Hva hadde Tromsø vært uten disse menneskene, deres entusiasme og engasjement for våre barn og unge? Ingen tvil om at idretten er en sterk og viktig samfunnsaktør langt utover resultater og prestasjoner.

Innlegg i Nord-norsk debatt 3.4.17: Kan inkludering i idrett bli stigmatisering i praksis?
Innlegg iTromsø 28.11.16: Skal vi frata ungdom drømmen om en toppidrettskarriere? 

(Illustrasjonsfoto: Pixabay.com)
(Illustrasjonsfoto: Pixabay.com)

Idretten i Tromsø har i løpet av 1 ½ år tatt imot over 100 nye barn, hjulpet inn i ønsket aktivitet av våre flotte aktivitetsguider. Barn som sto utenfor pga. barrierer som økonomi eller kultur. Flesteparten barn i innvandrerfamilier – våre nye tromsøværinger. Barn som ikke selv har valgt å bli innvandrere i Norge. Barn som har flyttet hit, som ikke alltid har fått vite at de skal forlate slektninger, venner og sine trygge omgivelser for godt. Det største konsekvensen for mange barn tap av kontakt med personer som barnet er glad i og som de hadde nær tilknytning til. En svært utrygg situasjon for mange. Da kan fritidsarenaen for mange barn blir særdeles viktig, hvor de knytter kontakt med både jevnaldrende og voksne. Her kan f. eks. treneren bli en svært viktig person for disse barna. De trygge trenerne vil skape trygghet i miljøet, og bidra til trygge utøvere. Vi ønsker trenere som ser barnet som person og medmenneske- ikke bare som utøver. Denne tryggheten og helhetssynet er også den beste forutsetning for å utvikle ferdigheter hos barna, også de sportslige. I inkluderingsarbeidet vårt er vi mest opptatt av det som er felles på tvers av kulturer. Felles for foresatte er ønsket om at barna deres skal ha det bra i hverdagen. Barn som er trygge, trives og har venner. For Salah Qadi som er 12 år og fra Palestina betydde hans inntreden i TUIL og fotballen også at hverdagslivet til familien endret seg. En gutt som begynte å smile, være ute på ettermiddagen og fikk venner. Slik skaper også glade foresatte, og gjør noe med familielivet. Da trenger vi engasjerte og tålmodige voksne i idretten som tar imot og viser vei, men som også er ydmyk nok til å speile seg litt.

Tromsø kommune: Begrunnelse for likestillingsprisen 2016 tildelt Britt Leandersen

Inkludering er ingen kommunal oppgave alene, her må alle bidra der de kan. Idretten i Tromsø har vist sine beste sider i inkluderingsarbeidet med våre nye tromsøværinger og andre. Ønsket de velkommen inn som både medlem og fremtidig bidragsyter i en organisasjon som har stor betydning for oppvekstsvilkårene for våre barn og unge

Idrettens visjon er verdiløs om vi ikke lar den prege vår lokale idrettshverdag. Tusen takk Idretts-Tromsø.

Klikk her for å like min politiker-side på Facebook – og kommenter gjerne gjestebloggen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.